Екопътеки

Ела и почувствай магията на Рила планина! Независимо дали търсиш приключение, или почивка, Рила планина е твоето райско кътче, в което ще откриеш онова, което търсиш.
Зелена, красива и величествена, планината изкусително те подмамва да тръгнеш по нейните екопътеки и разкриеш онези гледки, които ще те накарат да затаиш дъх…
Подготвили сме няколко от най-популярните маршрути, започващи от Боровец или близо до Боровец, които не са особено тежки и могат леко и неусетно да бъдат обходени.


Маршрут до Черната скала

Черната скала, наричана така заради особено тъмния цвят, който е придобила с течение на времето. Но се носят и слухове за това, че скалата е лобно място на редица горди българи, отказали да живеят поробени от иноверци.

Маршрутът до Черната скала е с продължителност от около 90 минути, а гледката, която се разкрива от нея е… меко казано внушителна! Извисяваща се на повече от сто метра над долината на р. Голяма Сливница, скалата ще Ви покаже част от красотите на Рила: вековни борови гори и възхитителни гледки.

До Черната скала се стига по коларски път, минаващ покрай х. Марица и х. Заврачица. По пътя има кътове за отдих с дървени маси, пейки и указателна табела. Следваме пътя на синята маркировка, която води до пътека. След няколко минути Черната скала е достигната!


Маршрут до връх Ястребец

Всеки може да стигне с лифта до връх Ястребец, но не всеки решава да го изкачи. И губи. Защото пропуска вековната красота на Рила планина.

Пътят е сравнително труден, а преходът е с продължителност около 4-5 часа. Препоръчваме използването на утъпканите и маркирани туристически пътеки.
А през х. Ястребец минава един от най-лесните маршрути за изкачването на вр. Мусала.

 

Маршрут до вр. Мусала

Ако имате свободни ден-два, силно препоръчваме минаването на маршрута х. Ястребец - връх Мусала.

Маршрутът е живописен и лесен, но дълъг.

  • Първата част започва от Боровец и свършва при х. Мусала. Можете да използвате кабинковия лифт, който ще Ви отведе до х. Ястребец, а оттам само на около час път е х. Мусала, но ако сте ентусиасти - изкачете маршрута сами. Заслужава си! Пътеката към х. Мусала пресича хълма Маркуджик, откъде се разкрива великолепна гледка.
  • Вторият етап е изкачването от х. Мусала до заслон Леденото езеро. Тук маршрутът е стръмен, но пък с песен се минава бързо. Освен това по целия път компания ще Ви правят Мусаленските езера. Пътят е с продължителност около три часа. Щом застигнете заслона… насладете се на гледката! Изяжте сандвич-два и почивайте До края остава още малко.
  • Третият етап на прехода е заслон Ледено езеро - връх Мусала. Пътят е с продължителност около 30 минути. Можете да изберете кой маршрут да следвате: зимния или летния. Летнияr е по-лесен, а зимния препоръчваме само на хора с опит и професионалисти.

И ето че сте на най-високия връх на Балканския полуостров!

Освен разходките, в планината около Боровец можете да яздите, да опитате вкусни ястия, да карате ATV, както и още много други неща. Очакваме Ви!